Moet ik detoxen voor een gezond en slank lijf?

Je leest het in tijdschriften en ziet het op social media.

Wil je slanker, fitter en gezonder door het leven dan is detoxen de oplossing.

Detoxen is een manier om het lichaam te ontgiften door o.a. te vasten, een sapkuur te volgen, supplementen te nemen en bepaald voedsel te vermijden zoals geraffineerde suikers / koolhydraten, vlees, snoep en snacks etc.

Dit verbetert je gezondheid, bloedwaardes en je slankt af.

Is dat ook zo? Werkt ons lichaam zo dat het specifiek voedsel nodig heeft?

Moeten we ons van bepaald voedsel ontzien om te ontgiften?

Daar zal ik nu op ingaan

Hoe ik detoxen zie

Stel je wilt een huis bouwen. Je hebt 2 linkerhanden. Dus je huurt een bouwbedrijf in. Afspraak is jij levert het bouwmateriaal. Zodat de bouwvakkers ermee aan de slag kunnen. Zij weten welk bouwmateriaal ze moeten gebruiken. Tijdens het bouwen loop je je overal mee te bemoeien. Ondanks je onervarenheid en je 2 linkerhanden denk jij het wel even beter te weten. Op een gegeven moment ruk je het gereedschap uit de handen van de bouwvakkers. Je gaat het zelf wel even doen (met je 2 linker handen). Dat is niet slim. Deze professionals doen dit al jaren.

Het menselijk lichaam (bouwbedrijf) is een pro. Het detoxen wordt gedaan door je nieren en lever (de bouwvakkers). Denken dat je met een detox (2 linkse handen) even je lichaam gaat ontgiften is te kort door de bocht. Het lichaam is een pro net als het bouwbedrijf en heeft bekwame bouwvakkers (nieren, de lever) in dienst die 70 maal per dag je lijf opschonen en filteren. Deze goed geoliede machine kan zelfstandig;

  • 25 miljoen cellen per seconde aanmaken
  • 600.000 huidcellen per uur vervangen

zonder dat jij daar ook maar iets voor hoeft te doen. Nou ja niets; het enige dat je lichaam vraagt is de juiste bouwmaterialen in de vorm van;

  • Gevarieerde voeding
  • Voldoende kwalitatieve slaap
  • Voldoende beweging

Detoxen met koekjes

Sommige voedselbronnen zouden ons lichaam vergiftigen. Wat de gezondheid niet ten goede zou komen.

Marc Houb hoogleraar humane voeding aan de universiteit van Kansas ging een experiment doen.

Hij ging 10 weken op een dieet. Marc at dagelijks 1800 kcal aan twinkies (gefrituurde cake met vanille room). Om tekorten op te vangen dronk hij dagelijks een eiwitshake en nam hij een vitamine preparaat. ’s Avonds at hij met het gezin mee. Voornamelijk groente. Hij bewoog wekelijks 150 minuten. Het resultaat na 10 weken? Als je naar de tabel hieronder kijkt zie je dat tijdens het experiment zelfs met ongezonde voeding zijn bloedwaardes verbeterden. Dit komt door de energiebalans. Minder kcal zorgen voor het effect. Uiteraard is dit niet een vrijbrief om dagelijks los te gaan op koekjes. Dit experiment duurde 10 weken. Bij een langere duur had hij tekorten opgelopen.

Meting Voor koekjesdieet Na koekjesdieet Norm
Totaal Cholesterol 5.53404 mmol/l 4.75824 mmol/l < 5 mmol/l
LDL-Cholesterol 3.95658 mmol/l 3.18078 mmol/l < 3 mmol/l
HDL-Cholesterol 0.95682 mmol/l 1.18956 mmol/l > 1,0 mmol/l M
Totaal Cholesterol / HDL Ratio 5.8 4.0 < 5 mmol/l
Triglyceride : HDL Ratio 3.3 1.6 < 1,7 mmol/l
Glucose (bloedsuiker) 5.22 mmol/l 4.16 mmol/l < 6 mmol/l nuchter
Bloeddruk 108/71 104/76 120/80
Vetpercentage % 33,4% 24,9%  

 

Bewegen en slaap de goedkoopste en makkelijkste manier om te detoxen

Bewegen en goed slapen zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Ook is dit de goedkoopste manier om te detoxen. Daar hoor je de detoxgoeroes nooit over.

Als we bewegen zorgt het voor circulatie waardoor we onze bloedvaten schoonspoelen. Wandelen en hardlopen zorgen bij iedere stap voor het schokken van ons brein. De vaten trekken ritmisch samen van hak tot kruin. Wat leidt tot een betere doorbloeding van ons brein. Dit verbetert wilskracht. Waardoor je meer impulscontrole hebt over wat je eet en drinkt.

Om afvalstoffen te filteren hebben we lymfklieren in ons lichaam. Deze zijn te groot voor ons brein. Gelukkig heeft ons lichaam daar wat voor bedacht namelijk een uitvouwbaar rioleringssysteem (het glymfatisch systeem). Gedurende onze slaap krimpen de hersencellen 20-30% waardoor er ruimte ontstaat om de afvalstoffen af te voeren. Dat bereik je niet door te detoxen. Wil jij je slaapkwaliteit verbeteren? Lees dan mijn blog afvallen en volhouden 4 slaap je slank

Conclusie

Ik weet het. Het klinkt niet hip. Het is niet sexy. Maar het werkzame component van een detox is de energiebalans. Het draait om minder (kcal) eten. Daardoor knappen de meeste mensen op. Slanken ze af en worden hun bloedwaardes beter.  Eet daarnaast gevarieerd en niet teveel. Zo geef je je lichaam de bouwmaterialen die het nodig heeft en daar maakt het iets heel moois van. Spoel je vaten schoon met bewegen en met goede slaap maak je je brein schoon. Daarvoor hoef je geen duur detox-dieet te volgen met diverse kuren.

 

Bronnen

  • Lulu Xie (2013) Hongyi Kang, Qiwu Xu, Michael J Chen, Yonghong Liao, Meenakshisundaram Thiyagarajan, John O’Donnell, Daniel J Christensen, Charles Nicholson, Jeffrey J Iliff, Takahiro Takano, Rashid Deane, Maiken Nedergaard Sleep drives metabolite clearance from the adult brain 2013 Oct 18;342(6156):373-7. doi: 10.1126/science.1241224.
  • Chi L. Chiu (2010) Koekjesdieet van professor Haub Een demonstratie energiebalans 15 November 2010  chivo.nl/koekjesdieet-professor-haub/
  • CNN (2010) Twinkie diet helps nutrition professor lose 27 pounds, 8 november 2010
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *